Kategorie
jabłko - OSX IMG - OSX

Zarządzaj pobranego system ostrzegania plików OS X i

Kiedy Apple wysyłają Mac OS X 10.5, jeden z nowych funkcji było ostrzeżenie o otwarciu pobranych plików (Funkcja ta jest również obecny w systemie Mac OS X 10.6). Po raz pierwszy otworzę taki plik, Pojawi się okno dialogowe, z pytaniem, czy na pewno chcesz otworzyć ten plik, ponieważ został pobrany z Internetu. Ideą tej funkcji jest dobry, jako użytkownik, należy wiedzieć, kiedy jesteś uruchomienie programu, który został pobrany, tylko w przypadku, gdy w jakiś sposób pobrać bez swojej praktyce knowledge.In, chociaż, ten „Kwarantanna” funkcja może być bardzo irytujące, w zależności od rodzaju pliki można pobrać. W moim przypadku, to jest prawdziwy ból, bo kiedy często pobranie aplikacji internetowych gospodarzem, jak na przykład Geeklog (która biegnie macosxhints.com) i phpMyAdmin, narzędzie do zarządzania bazami danych MySQL.

Te pliki do pobrania może składać się z tysiące plików, zazwyczaj kombinacja obrazów i plików tekstowych. Pliki tekstowe są mieszanką HTML, PHP (językiem skryptowym), i czysty tekst, ale żaden faktycznie Mac OS X pliki wykonywalne. Za pierwszym razem próbuję otworzyć każdy z tych tysięcy plików tekstowych do edycji, Widzę dialogowe z ostrzeżeniem. Po około piątej pliku, Ja się bardzo zirytowany ostrzeżenia, i robi więcej szkody niż pożytku, a ja po prostu ślepo kliknąć na to, aby zniknąć.

Istnieją dwa rozwiązania tego problemu-on usuwa się okno dialogowe z ostrzeżeniem już pobranych plików, a druga uniemożliwia jakiekolwiek przyszłe pobieranie przed oflagowane z ostrzeżeniem. Zauważ, że nie masz do wdrożenia obu rozwiązań; można po prostu usunąć ostrzeżenie z już pobranych plików, pozostawiając sam aktywny system ostrzegania, Jeśli wolisz.

Usuń ostrzeżenie z pobranych plików

Aby usunąć okno z ostrzeżeniem już pobranych plików, trzeba użyć Terminal (w Applications -> Użytkowe), a samo polecenie różni się nieco od 10.5 i 10.6. W 10.5, skopiuj i wklej to polecenie:

znaleźć ~ / Downloads / Geeklog-1.6.1 -type f -exec xattr -d com.apple.quarantine {} ;

W 10.6, skopiuj i wklej to polecenie:

xattr -d -r com.apple.quarantine ~ / Downloads

Należy pamiętać, że polecenia te mogą potrwać do uruchomienia, jeśli istnieje wiele plików w folderze Downloads. Można również zmienić katalog biegną przez modyfikowanie ~/Downloads nieco polecenia-po prostu go zmienić, aby odzwierciedlić pełną ścieżkę do folderu, co chcesz zaktualizować. (Pamiętaj, aby używać ukośników przed przestrzeniach, jeśli któryś z elementów na ścieżce zawierać spacji.)

Osobiście korzystam z tej metody sam, pozostawiając system ostrzegania samą aktywną po prostu naprawdę nie muszą być ostrzeżeni 1,653 Czasy, gdy próbuję otworzyć każdy z plików w dystrybucji Geeklog.

Trwale wyłączyć system ostrzegania

Jeśli chcesz całkowicie wyłączyć dialogi ostrzegawcze (dla wszystkich plików można pobrać w przyszłości), Otwórz terminal i skopiowanie i wklejenie tego polecenia:

defaults write com.apple.LaunchServices LSQuarantine -bool NO

Po otrzymaniu z powrotem do wiersza poleceń (nie będzie widać żadnej informacji zwrotnej; wiersz polecenia po prostu pojawić się ponownie), uruchom ponownie komputer Mac. Od teraz, nie zostanie ostrzeżony podczas otwierania pobranych plików. To jest oczywiste, ale ta zmiana zmniejsza bezpieczeństwo komputerze. Jak już wspomniano wcześniej,, Zdecydowałem się opuścić system ostrzegawczy na miejscu, i po prostu usunąć flagę ostrzegawczą z pobranych plików, kiedy czuję potrzebę.

Jeśli nie na stałe wyłączyć system, a następnie zdecydować, chcesz go z powrotem, powtórz powyższą komendę, ale zmiana NO do YES i uruchom ponownie komputer Mac.

Ja testowałem zarówno jednorazowych i stałych metod solutionn na 10.5 i 10.6, i działają zgodnie z opisem (w tym trochę obrócić z powrotem na ostrzeżenia). Dzięki Jonathan Rentzsch, Ken Aspeslagh, i Timothy Luoma różnych kawałków tego nutą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *